Groeperen van objecten in Prezi

By June 7, 2014Groeperen

Je kan elementen die zich in jouw Prezi bevinden op 3 manieren groeperen.

1. Tijdelijk groeperen
De snelste manier is door Shift ingedrukt te houden en de elementen aan te klikken die je tijdelijk wilt samenbrengen. Er verschijnt een blauw kader rond deze elementen waarmee je alle zaken gelijktijdig kan draaien, vergroten of verkleinen. Klik je op het handje dan kan je alles tegelijk op de Prezi canvas verschuiven. Klik je met de muis éénmaal buiten dit kader dan is er van de groep geen sprake meer.

Tip: Staan alle elementen dicht bij elkaar? Dan kan je ook sneller werken door de Shift-toets en de linkermuisknop in te drukken en zo een denkbeeldig kader te tekenen bovenop de zaken die je wilt groeperen.

2. Blijvend groeperen
Wil je de groep behouden dan hoef je slechts één extra stap uit te voeren en dit is op de ‘Group’ knop klikken. Wil je een element binnen de groep apart bewerken dan volstaat het om tweemaal op dit object te klikken.

Wil je een extra element aan een bestaande groep toevoegen? Hou de Shift-toets ingedrukt en klik je op dit nieuwe object en op een object uit de groep. Door vervolgens op de ‘Group’ button te klikken komt het nieuwe object automatisch bij de groep.

3. Groeperen met behulp van een kader
Tekst, beelden of video die je in een kader of ‘frame’ plaatst, worden hierdoor automatisch ook gegroepeerd. Als je vervolgens het kader aanklikt, verschijnt er rond dit kader nog eens tijdelijk een blauw kader en kan je deze zaken in één beweging bewerken of van plaats veranderen. Een kader of frame kies je aan de linkerzijde. Selecteer het gewenste frame via het dropdown-menu en sleep het icoontje erboven naar jouw Prezi canvas.

Screen Shot 2014-07-05 at 14.50.59

Je kan een object simpelweg uit een kader slepen waardoor het niet langer meer tot de selectie behoort. Er zijn 3 soorten kaders nl. in de vorm van haakjes, ronde, rechthoekige en onzichtbare (rechthoekige).

Screen Shot 2014-06-07 at 15.58.56
Degroeperen
Je kan alle elementen degroeperen door op de Ungroup knop te klikken die verschijnt boven het groepskader of als je een kader hebt getekend rond de elementen dit weer weg te laten. Weglaten doe je door op het frame te klikken, vervolgens klik je op het Frame options icoontje (vierkantje) en selecteer je ‘Remove frame’. Klik niet op het vuilnisemmertje want dan ben je de inhoud ook kwijt.

Screen Shot 2014-06-07 at 15.58.45

Let wel: Stond jouw groep of kader in het path, dan verdwijnt dit er logischerwijs uit van zodra je degroepeert of het kader laat verdwijnen.